Grote Reis 2019

Daar gaat ie weer, een nieuwe! Ook in 2019 neemt de Reiscommissie jullie mee op de prachtige en inspirerende Grote Reis van Kleio. We vertrekken op 26 april, vieren koningsdag in Bratislava en komen 5 mei weer terug in Amsterdam. Tijdens deze tiendaagse reis haalt de reiscommissie alles uit de kast om jullie zoveel mogelijk te vertellen, te leren en te laten zien van de drie prachtige steden die we dit jaar gaan bezoeken. Dit betekent overdag een druk programma met stadswandelingen, musea, kerk- en moskeeënbezoek en heel veel hele leuke reisco-praatjes. S’avonds ben je vrij om zelf de stad en diens nachtleven te gaan ontdekken (hoewel de ReisCo daar natuurlijk ook niet afwezig zal zijn…)


De bestemming van dit jaar kent een interessante en turbulente recente geschiedenis. We beginnen de reis in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Slowakije is als land lange tijd ondergesneeuwd geweest onder grotere machten. Na eerst onderdeel te zijn geweest van Hongarije en daarna van de Sovjet-Unie werd Slowakije pas in 1993 echt onafhankelijk. Sindsdien maakt het land een snelle groei mee, wat ook in de hoofdstad te zien is: Bratislava zit tegenwoordig vol met hippe moderne hotspots! Toch is er ook voor ons historici een rijk en gevarieerd aanbod. Bijzondere kerken, pleinen en kunstwerken maken Bratislava tot een unieke mix van het oude en het nieuwe. Komt dat zien!

We vervolgen de reis naar het voormalige Joegoslavië. In Sarajevo zijn de littekens van de oorlog, die daar slechts twintig jaar geleden nog woedde, op elke straathoek te zien. Op de reis zullen we uitgebreid stilstaan bij deze zwarte bladzijde uit de moderne geschiedenis, waarvan veel studenten maar weinig af weten. In Sarajevo zijn vele prijswinnende musea aan dit conflict gewijd. Naast de Joegoslavische Oorlog kent Sarajevo een zeer rijke geschiedenis: de stad was lange tijd onderdeel van het Ottomaanse Rijk en nog steeds is 92% van de inwoners islamitisch. Sarajevo is een stad waar het Westen en het Oosten elkaar ontmoeten en dit zie je overal terug. Minaretten van moskeeën sieren de lucht en de oosterse Bazaar is overdag hét bruisende centrum. Maar ook in de avond is er van alles te zien en te beleven. Sfeervolle Turks ogende barretjes, maar ook clubs waar het bier rijkelijk vloeit!

De omgeving van Sarajevo kunnen we echter ook niet vergeten. De stad is omringd door prachtige bergen, maar ook hier heeft de oorlog diepe wonden achtergelaten. Onderweg naar de derde stad zullen we hierom Srebrenica bezoeken. De massamoord op Bosnische moslims, die hier plaatsvond, is niet alleen in Bosnië enorm beladen maar ook hier in Nederland.

De derde en laatste stad van de reis is de Servische hoofdstad Belgrado. Belgrado is een prachtige stad met een bruisende jeugdcultuur. Verwacht ook hier prachtige gebouwen en musea! Bijzonder is dat de visie op de Joegoslavische oorlog in Servië natuurlijk anders is dan in Bosnië, waardoor we de herinneringscultuur goed onder de loep kunnen nemen. Naast vele historische trekpleisters staat Belgrado ook nog eens bekend als één van de beste en goedkoopste uitgaanssteden van Europa, dus alle ruimte om de Reis knallend af te sluiten!

Wil jij dit bijzondere gebied ook ontdekken? Schrijf je dan in vóór 21 december, via het formulier hieronder. Als je lid bent van Kleio kost het je slechts €360, voor vervoer, verblijf én zes zeer kundige gidsen. Niet-leden betalen €385. Over de precieze vertrektijden volgt later meer. Vragen? Mail gerust naar reis@kleio-amsterdam.nl!

https://goo.gl/forms/6v1Stxbjh03cSbbM2