Black Lives Matter

Lieve leden,

De verschillende protesten en initiatieven die het gevolg waren van de moord op George Floyd en de talrijke voorgaande gevallen van racistische acties – vooral in verband met politiegeweld – hebben de geïnstitutionaliseerde witte suprematie in staten over de hele wereld blootgelegd. Hoewel wij normaal gesproken geen mening uiten over dergelijke zaken, kunnen we het belang van de huidige ontwikkelingen niet negeren en zien we het als onze verantwoordelijkheid om de strijd tegen racisme te steunen.

We mogen niet vergeten dat dit verder gaat dan de wreedheid van de politie tegen George Floyd. De moorden op Breonna Taylor, Ahmaud Arbery, Yassin Mohamed, Eric Garner, Freddy Gray en talloze anderen weerspiegelen hoe de status-quo en de wet de meest kwetsbare gemeenschappen niet hebben beschermd. We veroordelen de moord op Selena Reyes, een transgendervrouw, die dodelijk is neergestoken na het bekendmaken van haar identiteit en de moord op Mitch Henriquez door verstikking door de politie in Den Haag.

De besturen van studieverenigingen Kleio, Off-Screen en SES evenals de Facultaire Studentenraad hebben besloten het voorbeeld te volgen van veel organisaties en individuen die de Black Lives Matter-beweging steunen. Daarom zal elk lid van de bovengenoemde besturen doneren aan ‘The Black Archives’ of ‘Black Queer & Trans Resistance Netherlands’. De eerstgenoemde biedt literatuur over onderwerpen die niet voldoende aan bod komen in het formele onderwijs, en laat dus zien hoe verstrikt slavernij is in de Nederlandse geschiedenis. De laatstgenoemde is een activistische groep die racisme, transfobie en homofobie tegengaat door intergenerationele ontmoetingen, archiefwerk en marsen, de volgende vindt plaats op 25 juli. Kleio, Off-Screen, Ses en de FSR slaan de handen ineen om inclusie en empowerment te verbeteren en deze organisaties actief te helpen door institutioneel racisme aan de kaak te stellen. Met onze actie hopen we jullie – onze leden – aan te moedigen hetzelfde te doen door te doneren en jezelf en vrienden te informeren over de situatie.