Grote Reis 2020 AFGELAST

CORONAVIRUS UPDATE

Lieve reiziger,
Na de vele cohesie en updates vanuit de regering en de UvA omtrent het coronavirus krijg je nu een mail vanuit je favoriete commissie, de reisco. Het sluiten van de grenzen door (Schengen)landen en de dreiging dat het coronavirus na 6 april nog steeds door Europa woedt, heeft ons doen besluiten om Grote Reis 2020 niet door te laten gaan. Aangezien het onduidelijk is hoe de situatie er tegen die tijd uitziet willen wij dit risico niet lopen. Als je al (een deel van) de €350,- had overgemaakt naar Kleio zul je dit geld zsm teruggestort krijgen.

Mocht je verder nog vragen hebben dan horen wij het graag!

Liefs,
De rouwende Reisco


GROTE REIS 2020: Lublin – Kiev – Lviv

Lieve reisgenoten, hier gaan we weer: de Grote Reis 2020. De Reiscommissie zal ook dit jaar weer de illustere taak op zich nemen om met 50 man sterk de wijde wereld in te trekken. Met als doel de meest interessante, obscure, en fascinerende steden van Europa te ontdekken. Ook dit jaar is dit het uitgangspunt. In ELF dagen tijd zullen we aan de hand van stadswandelingen, musea, gedenkplekken, kathedralen en andere iconische plekken een poging wagen deze drie steden en diens regio beter te begrijpen. Naast de volle dagprogramma’s zal er natuurlijk ruimte zijn voor eigen invulling tijdens de avondprogramma’s. Kom je er niet uit? Wees gerust. De Reisco weet ook precies waar je moet zijn voor dit significante onderdeel van de reis.

De reis zal verdeeld zijn op basis van de twee landen die we zullen bezoeken. Hoewel beide landen een gedeelde twintigste-eeuwse herinneringscultuur kennen, wordt deze op verschillende manieren herdacht en opgenomen in de maatschappij. Om deze reden is het uiterst interessant om de verschillen te verkennen aan de hand van de te bezoeken steden.

We trappen af in de studentenstad Lublin. De Poolse stad heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een bruisende universiteitsstad, waar het zelfs mogelijk is om de Nederlandse taal te studeren. Net als het nabijgelegen Krakau en Lviv kent Lublin een uiterlijk dat is gevormd door een mengeling van culturen en de daarbij behorende historische ontwikkeling. Met name de Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen nagelaten in deze stad. Tijdens het Interbellum kende Lublin een grote joodse populatie, waarvan de meeste gedurende WOII in de vernietigingskampen Belzec en Majdanek zijn omgekomen. Het bezoeken van het laatstgenoemde concentratiekamp zal een onderdeel worden van het programma.

We zullen onze weg vervolgen richting de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hier zullen we het verhaal vertellen van de verschillende historische gebeurtenissen die het land rijk (of juist arm) is. We zullen de ‘gedenkplek’ van Babi Yar, communistische overblijfselen, Holo Domor en vele andere imposante plaatsen aandoen om een diepgaand beeld te verschaffen van de geschiedenis van het land. Kiev kent verder een complex recent verleden. De sporen van de Maidan-opstand van 2013 hebben de stad nog niet verlaten en zijn uiterst interessant om verder in te verdiepen. Naast deze maatschappelijke ontwikkelingen is de stad op zichzelf beeldschoon. De orthodoxe kathedralen met hun iconische gouden koepels kleuren het uiterlijk van de stad, terwijl de aan weerszijde gelegen rivier de Djnper het natuurlijke karakter van de stad accentueert. Ten slotte is het leuk om te weten dat Oekraïne een van de goedkoopste landen ter wereld is, waardoor de portemonnee enigszins ontlast zal worden.

Last but not least: Lviv, aka: Lwow, Lvov, Lemberg, Lemperik, Leopoldi, noem ze maar op. De stad is een kleurrijk feest aan culturen die haar weerga niet kent. De stad kent een volstrekt andere invloedssfeer dan Kiev en wordt gekenmerkt vanwege haar veelzijdige karakter. De stad heeft in de twintigste eeuw binnen 5 verschillende landsgrenzen gelegen (O-H, Polen, Nazi-Duitsland, Sovjet-Unie, Oekraïne) en geldt daarom op cultuur-historisch gebied als een van de belangrijkste steden van Midden-Europa. Ondanks het internationale karakter van de stad is Lviv behoorlijk politiek geëngageerd. In de jaren ’80 werd Lviv het centrum van dé politieke beweging die streed voor de onafhankelijkheid van Oekraïne. Sinds 2014 kent deze beweging echter een ironische ondertoon. De regionale overheid heeft vanwege de aanhoudende protesten zich onafhankelijk verklaard van de centrale regering in Kiev. Al met al wordt Lviv gezien als een rebelse staat.

Welnu, mocht je geïnteresseerd zijn (wat je natuurlijk bent) om met ons dit interessante gebied te onderzoeken, meld je dan aan voor donderdag 19 december 23.59. Als je lid bent van Kleio kost het je slechts €350 voor verblijf, vervoer, musea, activiteiten en zes zeer deskundige gidsen! Niet-leden betalen €375. Over de precieze vertrektijden en andere belangrijke informatie volgt later meer. Vragen? Mail gerust naar reis@kleio-amsterdam.nl

BELANGRIJK:
– Bij te veel aanmeldingen zal er geloot worden.
– PASPOORT IS VERPLICHT

WAT: Grote Reis 2020
WANNEER: 24 april t/m 4 mei 2020
WAARHEEN: Lublin – Kiev – Lviv
HOEVEEL: 350 pietermannen voor leden, €375 voor niet-leden
WAAROM: Dit wil je niet missen toch?