SGN

Sinds haar oprichting in 1936 is Kleio lid van het overlegorgaan Studenten Geschiedenis Nederland (SGN). In het bestuur van SGN zitten afgevaardigden van alle besturen van de studieverenigingen voor de studie Geschiedenis aan Nederlandse universiteiten. Naast overleggen tussen de besturen organiseert het SGN-bestuur ook jaarlijks de SGN-dag. Deze zal dit jaar plaatsvinden in Utrecht.

Deelnemende besturen aan SGN:

UHSK (Utrecht – Universiteit Utrecht) 

De UHSK, ofwel de Utrechtse Historische Studentenkring, is de studievereniging van Geschiedenis in Utrecht. De vereniging is opgericht in 1926 en telt ongeveer 1400 leden. Met 21 commissies en ongeveer 100 evenementen per jaar probeert de UHSK zowel op sociaal als educatief gebied actief te zijn. De UHSK-kamer ligt in het historisch centrum van Utrecht, is elke werkdag geopend van 10:00 tot en met 17:00 en is voor veel studenten een plek om tussen colleges door een kopje koffie te drinken.

 

HSVL (Leiden – Universiteit Leiden)

De Historische Studievereniging Leiden is opgericht in 1989 als samenwerking tussen vier historische disputen. Gedurende het jaar organiseren wij vele activiteiten, feesten, reizen, boekverkopen en nog veel meer. De HSVL telt ruim 1300 leden, 13 commissies en 6 bestuursleden. Op de oudste universiteit van Nederland zijn wij te vinden in het prachtige gebouw; het Huizinga. Wees vooral welkom voor een befaamd kopje hokkoffie wanneer je een keer in het mooie Leiden bent.

 

ACE (Rotterdam –  Erasmus Universiteit Rotterdam)

In februari 1982 werd de studievereniging voor maatschappijgeschiedenis opgericht. Genaamd de Faculteitsvereniging Maatschappijgeschiedenis Rotterdam. In 1990/1991 is de studie Kunst & Cultuurwetenschappen toegetreden tot de faculteit, dit resulteerde in een ‘nieuwe’ verenigde studievereniging genaamd: histartes, een combinatie tussen history en arts. Daarnaast verwelkomde de faculteit in 2009 opnieuw een nieuwe bachelor, namelijk: communicatiewetenschappen afgekort tot IBCoM. Om de vereniging toegankelijker te maken voor deze voornamelijk buitenlandse studenten, werd in 2014 besloten om de naam te veranderen in International Faculty Association ACE. Momenteel als studievereniging van de Erasmus faculteit geschiedenis, cultuur en communicatie heeft ACE ongeveer 800 leden met 12 actieve commissies. Deze commissies organiseren gedurende het academische jaar alle evenementen.

 

 

 

 

GHD Ubbo Emmius (Groningen – Rijksuniversiteit Groningen)

Een van de zeven studieverenigingen die aangesloten is bij SGN, is GHD Ubbo Emmius. Dé studievereniging voor geschiedenisstudenten uit Groningen met momenteel 800 leden. Ubbo Emmius was de eerste rector magnificus aan de Rijksuniversiteit en sinds 1936 draagt deze vereniging zijn naam. Meer weten? Kijk op www.ubbo-emmius.nl!

 

GSV Excalibur (Nijmegen – Radboud Universiteit)

De GSV Excalibur, of Geschiedenis Studenten Vereniging Excalibur, is de studievereniging van de studie Geschiedenis in Nijmegen. De vereniging bestaat sinds 1984 en is ondergebracht bij de Letterenfaculteit. De GSV is een van de grootste en actiefste studieverenigingen van Nijmegen. Het hele jaar door organiseren een groot aantal commissies een divers aantal activiteiten voor de ruim 600 leden van de vereniging. De vereniging kenmerkt zich door haar open en democratisch karakter en deze laagdrempeligheid zorgt ervoor dat iedereen altijd welkom is!

 

 

Merlijn Amsterdam (Amsterdam – Vrij Universiteit Amsterdam)

VSGVU Merlijn is de studievereniging Geschiedenis van de Vrije Universiteit. De Vereniging voor Studenten in de Geschiedenis aan de Vrije Universiteit werd in 1957 opgericht door een groep gereformeerde studenten. Naast de vele feesten, activiteiten en borrels wordt er ook veel aandacht geschonken aan studie-inhoudelijke activiteiten. Denk aan filmavonden, buitenlandse reizen en lezingen. Op de VU beschikt Merlijn over een eigen sociale ruimte (12A-43) waar de studenten elkaar kunnen treffen!